Joomla 3 Templates by Varsity Jacket UK

Hur gammal är du?

Skorna står på rad i deras hall. Rosa gympadojor och vita gympadojor med rosa skosnören och rutiga gympadojor och trasiga gympadojor och grå Converse och svarta Converse och finskor av läder. Han har två par finskor, hon har ett par. De har tvättstugeskor. Hennes: slitna Vans med stjärnor. Hans: gröna foppatofflor.
     De räknar skorna och hon har fler än han och hon blir sur
     – Stereotypiskt, säger hon.
     – Ingen fara, säger han, du har elva och jag har nio och det är ingen stor skillnad.
     När folk kommer hem till dem tittar de på raderna av skor och skrattar. Någon kanske säger: "Hur många bor det här egentligen?" och de skrattar trots att de har hört skämtet massor av gånger och inte tycker att det är roligt. Inte längre. Hon tyckte aldrig att det var roligt.
     Han lyfter upp sina trasiga gympadojor. Hälen sitter inte fast i skon. Den glipar som en mun. Han drar i hälen och sjunger:
     – The heels are alive!
     – Varför slänger du dem inte? säger hon.
     – Jag kan inte slänga dem förrän jag köpt nya.
     Hon lyfter upp sina rosa gympadojor. De har blivit mörka. Hon har dem året om. I ur och skur. De luktar unket. Hon har dem till jobbet och till universitetet. Hon har dem alltid. På jobbet frågar de hur gammal hon är. Hon står framme vid vita tavlan. Det är kväll. Kursdeltagarna sitter med block och pennor och surfplattor och mobiltelefoner. Tittar på henne. Hon vet att de undrar. Undrar över henne, hur mycket hon kan. Hur mycket erfarenhet hon har. Hon är yngst i klassrummet. Rätar på ryggen. Gympadojjorna gnisslar mot golvet när hon går fram och tillbaka vid tavlan. Hon går fram och tillbaka för att det inger respekt. Pondus. Ibland är det någon som säger: "Jag måste få fråga. Hur gammal är du?"
     I hallen står hon med de rosa gympadojorna i handen.
     – Borde jag köpa nya skor? säger hon. Kommer folk ta mig på allvar om jag har andra skor?
     Han rycker på axlarna.
     – Du ska inte behöva det, säger han, det ska inte spela någon roll.
     Hon släpper skorna på golvet. Ser sig i hallspegeln. Långt hår, lockigt hår, flickaktigt hår. Hon blir kallad för ungdom och för flicka. På Ica får hon visa legitimation när hon köper alkoholfritt öl. Hon ser sig i spegeln. Borstar håret. Sätter upp det i en stram hästsvans. Försöker se vuxen ut. Hur länge ska hon behöva försöka? Hur länge ska hon bli kallad för flicka?
     Hon tittar på sina kläder. Jeansen och t-shirten och den uppknäppta tröjan. Borde hon köpa nya kläder? Vuxna kläder?
     ­– Vad har vuxna på sig? säger hon.
     – Jag vet inte, säger han.

Add comment


Security code
Refresh

Comments   

0 #1 Henrik 2017-09-13 18:15
Jag gillar repliken "The heels are alive", det visar att han måste vara lite äldre eftersom han har "gubbhumor" och då blir hennes känsla av att vara eller iallafall framstå som ung mycket tydligare. Bra skrivet!
Quote